Holisztikus Magazin

TEST + LÉLEK + SZELLEM

gallery/vonal

Magazinja

Elvis
gallery/balance+stones
TSMT

Videotéka

Gyönyörű zöld
Otthonunk
Nostradamus
Man

MEGOSZTÁS

Ikrek

Népszerű cikkeink:

Gyógyító állatok

felhívás!

gallery/ikrek

Egy komoly teszt útkeresőknek:

MÁSOK EZT NÉZTÉK LEGTÖBBSZÖR:
a tervezett szenzomotoros tréning.

Egyensúly.

Életünk egyik legfontosabb kulcsszava. Egyensúly megteremtése a bennünket körülvevő környezetben és önmagunkban. Harmónia teremtése az életterünkben, személyiségünk fejlődésében.

 

Mert ennek a kettőnek az összhangja jelenti a teljességet.

 

Vannak helyzetek, mikor falakba ütközünk. Mikor képtelenek vagyunk önmagunk megoldani élethelyzeteket, mikor valami gátat szab annak, hogy személyiségünket a megfelelő módon, az Énünk védelme mellett teljesítsük tovább. Ilyenkor nyernek teret a különböző tudományok, a pszichológia, az ezotéria számtalan területe, a vallások tanulmányozása, az asztrológia… Keressük a tehetetlenség okát, hogy később azt megszüntetve a teljesség igényével haladhassunk tovább.

Ferenczei Éva óvodapedagógus, TSMT terapeuta írása

gallery/csalad_1

Felnőttként az élettapasztalat nagy segítséget ad. Felnőttségünk gyökerei a genetikában, a gyermekkorban kezdenek talajt keresni, és találni maguknak. A gyermekkor hiányosságai, nélkülözései, a genetikai meghatározottság erőteljesen meghatározza stratégiáink milyenségét a felnőtt létben.

Valahol hinni akarunk az előre meghatározottságban, és valahol világ felé kifordított tenyérrel tiltakozunk ellene. Mert ismeretlen.

 

Mi, felnőttek tehetünk önmagunkért. Mert képesek vagyunk felismerni a saját kudarcainkat, tudjuk, melyik könyvet kell fellapozni, kihez, hová fordulhatunk segítségért.

A gyermekeknek ez nem adatik meg. Ha felismerik a kudarcaikat, ez talán még rosszabb, mert elveszi tőlük a gyermekkor sokat hangoztatott felhőtlen boldogságát. A „nem vagyok képes rá” érzése felnőttként is megviseli az embert, gyermekként azonban hatványozottan hat arra a bizonyos énképre… És a gyermek nem tehet érte-ellene. Mert nem tudja még, melyik könyv az (olvasni sem tud jó ideig), kihez fordulhatna.

 

Ezért kell nekünk, felnőtteknek felismerni, ha gyermekünk (tanítványunk, a gondjainkra bízott gyermek) valamiért nem hozza a formáját. Jó esetben mi tudjuk merre tovább.

 

Több, mint negyed évszázados ovinéni pályafutásom során számtalan lehetőséggel megismerkedtem a gyermekek harmonikus személyiségfejlődésének elősegítéséhez. Legfrissebb tudásom valami olyan, amiről mindig álmodoztam. A tehetetlenséget felváltotta a kompetenciahatárok feszegetése, a hatékony közreműködés tudatossága. És ami számomra nagyon fontos: gyógyszerek nélkül.

gallery/kislány

Problémás, rossz, figyelmetlen, ügyetlen, szétszórt… Sok gyerkőcöt illetnek ilyen és hasonló jelzőkkel. Érdemes mögé néznünk a viselkedési problémáknak, elmaradásoknak, a „nehezen kezelhető”, „sajátos nevelési igényű” gyermekek belső egyensúlyi helyzetének, és az őket körülvevő környezetnek. Ez utóbbival kapcsolatban a pedagógia és valamennyi társtudománya számtalan elméletet hozott nyilvánosságra, zömében a kiegyensúlyozott, meleg, elfogadó családi háttér kiemelésével.

Lássuk azonban a másik oldalt. Ha az életkörülmények harmonikusak, a külső feltételek adottak a gyermek fejlődéséhez, és mégsem az igazi. Amikor érezhető, hogy valami a gyermekből eredő állapot szab önmaga fejlődésének korlátokat.

Ijesztően hangzik, de gyakran az agyi működések problémái állnak a háttérben. És nagyon jól hangzik, hogy erre is találhatunk már segítséget.

 

A BHRG Alapítványhoz fűződő KIEMELTEN HATÉKONY terápiák egyike a TSMT,
a tervezett szenzomotoros tréning.

 

Tervezett, mert átfogó vizsgálat után az adott gyermek fejlődéséhez nyújt segítséget. Szenzomotoros, mert mozgásba ágyazottan, az érzékszervek bevonásával, és e két terület összehangolt működésére törekedve történik.

 

Mindemellett nagy előnyként értékelhető, hogy a tréningeketcsaládi kötelékben, a szülővel-szülőkkel kell végrehajtani. Kellő tudatosság és kitartás mellett így a szülő lehet a legnagyobb segítsége gyermekének abban, hogy az a bizonyos belső egyensúly (is) megteremtődjön.

Amikor csökkennek a problémák: kevesebb a kudarc, kevesebb lesz a feszültség a szülőben, kevesebb lesz a kudarc a gyermek életében, a kapcsolat egyensúlya is javulni fog.

 

Felnőttek! Nem kell haragudni. Gyermekeink nem a mi folytatásaink, és nem is kis felnőttek. Emlékeztek? Ők még nem tudják fellapozni, megkeresni a megoldást. Ti igen. És még egy apróság…

Minden gyermek érték.

Párkapcsolat