Holisztikus Magazin

TEST + LÉLEK + SZELLEM

gallery/vonal

Magazinja

Mások ezt nézték legtöbbször:
gallery/344967elvis50sbwmcb102504
gallery/www.tvn.hu_34f5a16d41cd33a8bcd47a4370e3ce0e

Egy komoly teszt - útkeresőknek:

Mit hagysz magad után?

Iker tesztelés

Videotéka

Gyönyörű zöld
Otthonunk
Nostradamus
Man
Horoszkópszoftver
gallery/kornyezetvedelem
gallery/fotó6

A természet soha nem tanulja meg az emberek nyelvét, ezért nekünk kell erőfeszítést tennünk a természet nyelvének egyre jobb megértésére.

- Yuan T. Lee -

gallery/foldgomborvos
ökológiai lábnyomunk

 

Mindennapi életvitelünk nyomot hagy a Földön. Életmódunk, döntéseink befolyásolják, mennyit élünk föl a Föld javaiból.
Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy életvitelünk mennyire terheli meg a természeti környezetet.

 

Kifejezi, mekkora területre lenne szükségünk ahhoz, hogy hosszú távon, a környezet károsítása nélkül legyen megtermelhető az élelem, előállítható az energia, az üzemanyag, az építőanyag, a kényelmünket szolgáló gépek, ruhák, használati tárgyak stb., és azt, hogy mekkora területen lenne eltüntethető a mindezzel járó hulladék.

Nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biológiai eltartóképessége (biokapacitása), azaz olyan ütemben használjuk az erőforrásokat, amivel a természet regenerálódó képessége már nem képes lépést tartani.

 

Egy friss kutatás szerint nem az egyéni akarat hiánya, hanem a minket gúzsba kötő társadalmi normák állnak a környezetromboló életformánk hátterében. A kutatás eredményei szerint bár az egyénnek valóban van befolyása a fogyasztási szokásaira, a bevett társadalmi normák és elvárások még a legmotiváltabbak számára is megnehezítik a radikális változtatást a fenntartható életforma felé. A fogyasztókat a társadalmi normák belekergetik a nem fenntartható életmódba, még akkor is, ha az illető ezt elutasítja, és boldogan váltana környezettudatosabb életre.

Hiába környezettudatos gondolkodású egy fogyasztó, ez még nem garancia arra, hogy fenntartható módon is fogyaszt. Ráadásul nagy a valószínűsége, hogy rossz lelkiismeretét olyan, relatíve kisebb jelentőségű környezetvédelmi tettekkel kompenzálja, mint például a szelektív hulladékgyűjtés.

 

Hogy mennyire el kellene ezen gondolkodnunk, arra döbbent rá ez a néhány perces kisfilm,- a benne lévő igazságok önmagu(n)kért beszélnek. 

"Egyesek Természetnek hívnak, mások Anyatermészetnek. Több, mint négy és fél milliárd éve vagyok itt. 22.500-szor hosszabb ideje, mint ti. 
Nincs igazán szükségem az emberekre, de az embereknek szükségük van rám. Igen, a jövőtök tőlem függ. Amikor gyarapodok, ti is gyarapodtok, amikor megingok, ti is meginogtok... vagy még rosszabb.
De mérhetetlen idők óta vagyok itt. Nálatoknál nagyobb fajokat tápláltam, és nálatoknál nagyobb fajokat éheztettem halálra. Óceánjaim, talajom, áramló vizeim, erdőim, mind magukkal vihetnek, vagy elhagyhatnak benneteket.
Hogyan élitek mindennapjaitokat, vagy tekintettel vagytok-e rám, nem igazán számít nekem. Így vagy úgy, cselekedeteitek SAJÁT sorsotokat határozza meg, nem az enyémet. Én vagyok a Természet. Tovább fogok élni.

Én kész vagyok fejlődni.

És ti?


A Természetnek nincs szüksége az emberekre.
Az embereknek van szükségük a Természetre."

Forrás: tudatosvasarlo.hu

              fna.hu

Add tovább, hogy minél több emberhez eljusson a gondolat!