Holisztikus Magazin

TEST + LÉLEK + SZELLEM

gallery/vonal

Magazinja

Mások ezt nézték legtöbbször:
gallery/344967elvis50sbwmcb102504
gallery/www.tvn.hu_34f5a16d41cd33a8bcd47a4370e3ce0e

Egy komoly teszt - útkeresőknek:

dolce vita

gluténmentesen

Videotéka

Gyönyörű zöld
Otthonunk
Nostradamus
Man
Horoszkópszoftver

MEGOSZTÁS

gallery/boldog-nő
gallery/gluten_free_svg.svg
Az evéssel bejuttatott energia az egyik legfontosabb a fizikai világunkban.

 

Nem mindegy, milyen minőségű és mennyi ételt fogyasztunk, és ezt bizony saját bőrön tapasztalni a legmeggyőzőbb.


Manapság kedvünkre válogathatunk mindenfajta és féle étrend között, de melyik jó NEKÜNK?

 

Az egyéni eltéréseket fontos szem előtt tartani. Sajnos a fenti tényt sok szakember nem veszi figyelembe egyelőre, így kénytelenek vagyunk saját magunk kideríteni mi a legmegfelelőbb a számunkra.

 

Engedjék meg, hogy személyes tapasztalataimat és élményeimet - melyek időnként kifejezetten kellemetlenek voltak - hozhassam fel példának.
 

Mahr Klaudia írása

 

gallery/gluten-free-picture
gallery/gluten-free-picture

Körülbelül egy éve kezdtek jelei mutatkozni, hogy glutén és laktózérzékeny vagyok, így elmentem egy orvoshoz, aki a laboreredményeim alapján alátámasztotta gyanúmat. A Doktornő nagy önfegyelmet megkövetelő étrendet adott a kezembe. Kizárólag azokat ehettem és ihattam, amik a két darab A/4-es papíron szerepeltek, melyet Ő állított össze. Tehát szinte semmit. 

gallery/article_51

Magamon is meglepődtem milyen kitartóan és elszántan voltam képes egyik napról a másikra lemondani kedvenc csemegéimről. Hogy jobban érzékeltessem ennek jelentőségét elárulom, hogy mindig is nagyevő voltam. Rengeteget ettem. A lényegre visszatérve:

 

már több hónapja tartottam a drákói szigort, de csak nem lettem jobban.

 

Egyre gyengébb és depressziósabb voltam, mígnem rátaláltam arra a Hölgyre, aki az aktuális étrendemet összeállította. Ő szelíden, lépésről – lépésre halad, figyelembe véve az ember és ember közötti különbségeket. 

Ahogy haladtunk előre a terápiában kibontakozott egy újabb csavar a történetemben.

Az inzulinrezisztencia. Erre a „kellemes” meglepetésre, amit feltételezhetően az első étrendemmel sikerült kialakítanom, egy terheléses vércukor vizsgálat segítségével derült fény. Utána olvasva és kutakodva a témában, hogy mi is az a 160 grammos diéta világossá vált, hogy ez a fajta életmód tulajdonképpen ajánlott és javasolt mindenki számára, aki tudatosan kíván táplálkozni.

 

Természetesen egyéni eltérések vannak aközött, hogy kinek milyen mennyiségű szénhidrát szükséges naponta és, hogy ezen felül egyéb odafigyelést is igényel-e az étrendje. 

Esetemben semmilyen búzaliszt, vagy tejtermék nem jöhet szóba. A napi testmozgás és önmagunk lelki karbantartása is fontos része a gyógyulásnak. Hármas egység, melyek egymás nélkül kevesebbet érnek. Test – Lélek – Szellem. Ha nem sportolunk, hiábavaló a diéta. Ha nem diétázunk, hiábavaló a sport. Ezekhez pedig jön a pozitív hozzáállás.

 

Ha orvos lennék, minden receptemen ez állna: Szeresd önmagad és mosolyogj! 

 

Sajnos ez a rendellenesség pajzsmirigy alul- vagy túlműködéssel járhat együtt, így a hormonok játékának is ki vannak téve egyes IR problémások. Direkt nem használom a beteg kifejezést, egyrészt mert ez nem egy betegség, hanem egy állapot. Másrészt nem szeretek semmit egy ilyen súlyos szóval megbélyegezni.

 

„A test és lélek egységet képez, testi ellenálló erőmhöz a felkészültséget a természettől nyertem el. Isten jól megművelt kertjében minden olyan gyógynövényt megtaláltam, amely segített egészségem megőrzésében.”  - Maria Treben -

Öröm az ürömben, hogy mindenből tanulhatunk. Állapotomnak köszönhetően azzal a ténnyel kellett szembesülnöm, hogy a magyarországi éttermek még nincsenek teljes mértékben felkészülve erre az új „hóbortra” amely sokunk számára sajnos épphogy nem az.

 

Ha gluténmentes (GM) ételeket szeretnénk készíteni arra is fontos odafigyelnünk, hogy milyen edényeket használunk. Szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy mit és hogyan lehet. Külön konyhát kötelező fenntartani a GM ételek elkészítéséhez. Ha egy gluténtartalmú étel hozzáér egy menteshez, azonnal fertőződik. 

gallery/hungastkonyha

Erre ez a helyes kifejezés akármilyen furcsán is hangzik. Egyszer egy étteremben figyelmetlenül megettem egy darab kockatésztát a levesemmel, ami elvileg mindenfajta allergéntól mentes kellett volna, hogy legyen. Nem kívánom senkinek azt a hasfájást, ami 20 perccel később tört rám. Előzőleg a pincértől azt az információt kaptam a „Van benne glutén?” kérdésemre, hogy nincs, a levest teljesen nyugodtan fogyaszthatom.

 

Mindazonáltal az étterem külön allergén táblázatot is tart, melyből tájékozódhatunk, hogy miben mit találunk. Ebben az esetben a felszolgáló volt felkészületlen. A fentiből is látszik, hogy sok ember fejében még nincs teljes mértékben a helyére téve az ételintolerancia jelentése.

 

Véleményem szerint nem kell hozzá sok idő és külön tananyag lesz a vendéglátóipart oktató intézményekben a glutén- és laktózérzékenység fogalma.

 

Állítólag 6 hónap kell ahhoz, hogy a glutén kiürüljön a szervezetünkből, és ha ez megtörtént sokkal hevesebb reakciót vált ki a fogyasztása, mint előtte. Én 11 hónapja tartom a mentes étrendet és határozottan jobban érzem magam a bőrömben (leszámítva a fent leírt incidenst). Mellékhatásként pedig eltűnt a hasam is. Körülbelül 6 kilót fogytam mióta elkezdtem az életmódváltást. Mert igen, ehhez bizony az kell!

Azonban bármilyen nehéz is volt meghozni ezeket az áldozatokat magamért, megérte. Az ember mindig tanul valamit arról ki is ő valójában, ha elég nyitott a körülötte és benne zajló dolgokra. Hogy mit és miért kapunk az más kérdés.

Én őszintén hiszek abban, hogy minden okkal történik és semmi sem ellenünk, hanem értünk van.

 

Kialakult betegségeink és állapotaink üzenni szeretnének nekünk.

 

Felrázni minket abból, amiben benne ragadtunk és nem a javunkat szolgálja. Ezért szomorú, hogy a hirdetésekben a gyomorégésre kemikáliákat kínálnak ahelyett, hogy változtatásra bíztatnának. 

gallery/kineziologia

Ha laktózérzékeny vagyok miért kéne pirulát szednem, hogy ehessem, ami ellen a szervezetem tiltakozik?

 

Szeretem a testemet annyira, hogy megkímélem és azt adom neki, amit kér. Ha az autónkba nem tankolunk minőségtelen, megbízhatatlan üzemanyagot, a testünkkel miért bánunk úgy, mintha nem lenne fontos? Ebben a tökéletesen megépített szerkezetben éljük le életünket.

 

És valóban egy életünk van mint XY. Ezzel a tudattal többé már nem fogunk létezni, élvezzük hát ki. Fogadjuk el önmagunkat a negatív tulajdonságainkkal együtt is. Meglátjuk, ha elkezdjük szeretni azt akik vagyunk, megnyugszunk. És ekkor kezdődhet a változás.

 

Amíg egóval akarunk, addig egy helyben kapálódzunk.
Ha szívvel kívánunk, teremtünk. 

 

Mióta ennyi változás történt az életemben sokszor tettem fel a kérdést magamban: Mi történik itt? Eddig semmi baj nem volt a ropogós fehérkenyérrel most pedig majdnem minden harmadik ember ételintoleranciával küzd.

 

Nagyanyáink, de még anyáink se foglalkoztak a gabonák gluténtartalmával. Számomra világosság vált, hogy a kialakult helyzetért mi magunk vagyunk a felelősek. És sajnos nemcsak a fehér kenyérrel van probléma. Telítődtünk. Rengeteg méreganyag jut a szervezetünkbe nap, mint nap. Csoda, hogy nem kétfejű gyerekek születnek olyan nagyon beleavatkoztak szervezetünk működésébe.

 

Elvették az immunrendszer munkáját. Egy olyan „ellenséggel” kell megküzdenie, akivel szemben nincs hatékony fegyvere, mert nem a természetes létezés része.

 
Vegyszerek ellen küldték hadba... 
gallery/gluten_free_svg.svg