Holisztikus Magazin

TEST + LÉLEK + SZELLEM

gallery/vonal

Magazinja

emlékszel-e még?...

Videotéka

Gyönyörű zöld
Otthonunk
Nostradamus
Man

MEGOSZTÁS

Egy komoly teszt útkeresőknek:

MÁSOK EZT NÉZTÉK LEGTÖBBSZÖR:
gallery/www.tvn.hu_abe2da14ded120bdd5a8216526ff2358

Hat éves voltam, mentünk anyuval az ABC-be.

 

Ma is pontosan meg tudom mutatni a helyet, hol jártunk, amikor megtudtam, hogy Nyuszi, Télapó és Jézuska nem létezik.

Olyan nagy lelki törést nem okozott. Tudomásul vettem, mint minden mást is életem során.
És mégis... attól, hogy vége lett a mítosznak, nem szűnt meg a karácsony és a várakozás csodája-izgalma.

gallery/kari1

Csurgó Szilvi írása

Talán mert szeptemberben az iskolakezdéssel voltunk elfoglalva, novemberben pedig az foglalkoztatott, hogy mit fogok kapni névnapomra.
December legelején jelentek meg a boltokban a csoki mikulások és csizmák, meg a kétféle (zselés és konzum) szaloncukor. Aztán jóval később már volt vajkaramellás is.

gallery/kari-szaloncukor-1983
gallery/img_6295_0.preview

December elején nem azzal voltunk elfoglalva, hogy mi lesz a karácsonnyal, hanem, hogy még néhány nap és jön a Mikulás. És nem kaptunk Mikulásra is mindenféle kacatot, mert nem volt szokás. Szigorúan betartották a felnőttek a csoki-alma-narnacs-földimogyoró kombót.
Karácsony előtt pár nappal vették meg a szüleim a fenyőfát és "dugták el" gondosan a Nagyiéknál a garázsba.


Lehet, hogy anyu már egy héttel karácsony előtt sütött, meg vásárolt, de én akkor ebből nem vettem észre semmit. Az egyetlen vásárlós emlék, hogy egyszer 1-2 nappal karácsony előtt apu kezébe nyomott egy listát, és én is mehettem apuval együtt vásárolni. Gondolom, kettőnk közül én voltam a boldogabb: ez már sosem fog kiderülni. Emlékszem, volt a listán Triple-sec és én megkérdeztem, mi az.

gallery/fenyovasar-1980
gallery/uennep-elotti-toemeg-a-hentesnel-1988

Emlékszem, a környék összes ABC-jébe bementünk, mire mindent össze tudtunk szedni és nem, nem telefonáltunk haza 5 percenként, mert nem volt mivel, és nem volt hova. Emlékszem, az egyik üzletbe pont akkor hoztak banánt: 2 kilót lehetett fejenként venni, úgyhogy apu sorba állított, majd kettővel mögém beállt ő is. :) Emlékszem, zöld volta banán, de otthon a tesómmal ennek is örültünk, mert tudtuk, apu majd felteszi a konyhaszekrény tetejére és ott pár nap alatt beérik.


Nem volt 68 féle szaloncukor, nem volt iszonyat drága menő, márkás fenyőfa (volt luc meg erdei fenyő, oszt annyi), nem voltak márkás ruhák, hiperszuper kütyük.

 

Nem tolták a képünkbe már szeptember közepén a karácsonyt.
Nem volt ennyi fény és csillivilli.
Mégis, vagy éppen ezért, sokkal karácsonyabb volt, mint most.
gallery/szonyeges

Hiába omlott le a Jézuska-mítosz, nem volt szabad bemenni a nagyszobába, mert akármennyi idősek voltunk, anyu volt az, aki utoljára, suttyomban a fa alá csempészte az ajándékokat. Ő volt az, aki bemehetett bekapcsolni a lemezjátszót(!) és a fényeket a fán, aztán mehettünk mi is.

Mindig sok ajándékot kaptunk, de mégsem fulladtunk bele a nem-is-tudom-mit-kezdjek-vele, vagy a melyikhez-is kapjak-először érzésbe. Mert mindig értelmes dolgokat kaptunk: ruhát, könyveket, lemezeket, később kazettákat, és persze, ameddig igényeltük, mindig kaptunk játékot is. Olyan játékot, amivel lehetett játszani.

 

Most november van, és nekem már elegem van az egészből. Hogy akármerre megyek, tömeg, őrült vásárlók, mű csillogás, üvöltő karácsonyi zene... Mindez szeptember óta. Kész tudathasadás az októberi napsütésből bemenni egy boltba, ami tele van karácsonyi mindenfélével.

gallery/img_2979

Hol marad a gyerekeknek a varázs, ha nap, mint nap azzal szembesülnek a hiperszuperben, hogy már megint odatuszkoltak valamit a polcra a többi karácsonyi cucc mellé és már csak egy átláthatatlan káosz az egész.

Hol marad a varázs, ha a minden hétvégén esedékes bevásárláskor minden alkalommal kap valamit a gyerek, ami karácsonyi. Lehet, hogy csak 2 szem szaloncukrot, de valamit akkor is, csak mert ott van, és akkor vegyük meg.
Lehet, hogy közeli rokonok vagyunk Grinccsel, nem tudom: ezt egy családfa kutató jobban meg tudná mondani, de én már nem szeretem a karácsonyt. Ezt a fajtát semmiképpen.


Úgyhogy köszönöm, Anyu, hogy szuper karácsonyaink voltak.

 

- Csurgó Szilvi -

gallery/20040401000814

Neked is van emléked, kedves történeted a régi idők karácsonyáról?

IDE KATTINTVA,

a cikk alatt megoszthatod velünk! :)

Elvis
gallery/0_6fa84_47144c59_l
gallery/hirlevel-kuldes1