Holisztikus Magazin

TEST + LÉLEK + SZELLEM

gallery/vonal

Magazinja

Elvis
Párkapcsolat
ismerd meg
a benned lévő öngyógyító erőt!

Videotéka

Gyönyörű zöld
Otthonunk
Nostradamus
Man

MEGOSZTÁS

Ikrek
Állati terápia

Egy komoly teszt útkeresőknek:

mások ezt nézték legtöbbször
gallery/mandala-circle-dot-570x648

Mandalakészítés Gyömrőn

"Egy-egy rajz sok-sok mondatnyi magyarázattal ér föl." - olvastam valahol Dr. Csillag András professzor úr szavait. Sokáig hittem is, nem is. Bár a pálcikaembernél talán kicsit felismerhetőbbet tudok rajzolni, de soha nem kutattam magamban az alkotás közbeni lelkiállapotot, mint ahogyan a kész kép sem hordozott számomra egyebet, mint amit ábrázolt. Egészen mostanáig.

 

És ha ezt más meséli, talán el sem hiszem, - vagy legyintve továbblépek a témán... ahogy annyian tesszük,

ahelyett, hogy személyesen tapasztalnánk.

 

Farkas Andrea írása

A helyszín: Gyömrő, a festői szépségű kisváros, ahol az emberek nyitottak egymásra - és önmagukra.

A program: mandalakészítés és zen-rajz az itteni székhelyű Magyar Holisztikus Egyesület szervezésében.

gallery/gyömrő

Lintz Gyula fotója Gyömrő belvárosáról

Így utólag visszagondolva nem tudnám pontosan megfogalmazni, mire is számítottam, amikor eldöntöttem, hogy itt töltöm a szombatomat, ahelyett, hogy mosnék, főznék, takarítanék.

Nyilván annyira azért képben van az ember, hogy ne pusztán óvodás-szintű firkálgatásra - és az azzal járó felhőtlen örömszerzésre - asszociáljon a mandalák készítéséről... pedig valahogy így kezdődött

 

... és nagyon is élvezetes volt néhány percre újra gyereknek lenni.


Alapmotívumok begyakorlása, míg a kéz automatikusan rá nem áll, hogy segédeszközök nélkül olyan egyenes vonalat húzzon, amilyet még sose sikerült - ez volt az első meglepetés.

(Sokan szeretik azt állítani, hogy ők bizony nem tudnak rajzolni, - na ők itt dobták az első hátast :) )

gallery/pittura_creativa_bambini_bimbiarimini

Habár a tevékenység feltételez némi kis "magunkba mélyedést", azért mi fecsegtünk, naná ... egy darabig. Aztán - néhány egyszerű(nek tűnő) gyakorlat után - rá kellett jönnünk, hogy nem annyira jutnak eszünkbe a napi szinten használt szavak, kifejezések. Tudtuk persze, hogy mit akarunk mondani, de nem és nem jött ki :))  Vicces volt.

 

De még mielőtt megijednél, és azt hinnéd, hogy meghibbanva a nevünket is elfelejtettük, megnyugtatlak, nem ez történt. Csak a bal agyfélteke által

 

TANULT dolgok szépen átadták az irányítást a jobbnak, a KREATIVITÁSNAK.

 

És egyáltalán nem fájt, sőt. Azt sem érzem túlzásnak, hogy erre az átkapcsolásra időnként mindenkinek szüksége volna... hogy egy kicsit "szabadságra küldje" a kötelességet, a rutint, a megszokást - és hogy utána jobban bírjuk a strapát, az az ott lévők számára nem kétséges többé.

gallery/szerk1
gallery/szerk
gallery/szerk2

Rövid időn belül elsajátítottuk a szerkesztés technikáját (tegye fel a kezét az olvasók közül az, aki nem érez némi nosztalgiát a régmúlt matekórái után, ha a kezébe adnak egy körzőt és egy vonalzót :)), majd a kész vázlatunk csak arra várt, hogy megtöltsük színnel, élettel.


És ezen a ponton találkozol először önmagaddal


amely találkozás egyszerre volt örömteli, kissé félelmetes és nagyon megrendítő. Hisz minden utasítás, instrukció és irányítás nélkül LÉTRE KELLETT HOZNOD VALAMIT, alkotnod kellett olyan szabadon, amilyen szabadon talán soha semmit nem csináltál. A világ körülötted teli van szabályokkal... és - bármilyen furcsa is: ezek a szabályok - miközben fogva tartanak - biztonság képzetét is keltik. Ez az illúzió köti gúzsba a fantáziádat, miközben elhiteti veled, csak ennyi vagy: keretek között mozgó organizmus.
                                                                   

De ki vagy te akkor, ha eltűnik a védőháló?  Mit teszel, ha bármit megtehetsz?
gallery/mandi3
gallery/mandi2
gallery/mandi1

A válaszokat a saját mandaládban találod. Ahogyan elkezded, amilyen eszközt használsz hozzá, ahogy húzod a vonalakat, készíted a mintákat, kevered a színeket: ez mind-mind egy-egy létfontosságú infó saját magadról - egy-egy út saját magadhoz. Ezen az úton a Kísérőnk (szándékosan nem nevezem oktatónak, mert Ildikó ennél sokkal több) szelid türelemmel és végtelen szeretettel segített, hogy a nagyon mély felismerésekkel is sikerüljön megbirkóznunk.

 

Igen, voltak könnyek is. A meghatottság, a megrendülés, a megkönnyebbülés könnyei, - néha a düh könnyei, amikor rájövünk, hogy még egy papír felett könyökölve is

 

mennyire nehéz kitörni a saját, jól megszokott komfortzónánkból ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni.

 

De nem szégyelltük. Azokat a pillanatokat talán ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a karácsonyfa alatt állva énekli a család a Mennyből az angyalt... vagy amikor az olimpián felcsendül a Himnusz... csak ezt a

hangulatot szorozd meg százzal.

Amikor hálát adsz azért, amit van - csak most azért adsz hálát, ami vagy - ami lehettél néhány óra alatt.

És ez nem múlik ám el. :)

gallery/kéc2
gallery/kéc1
gallery/kéc

Ha az elején úgy indultam bele, hogy "mi a fenét fogok én ott csinálni órákon keresztül néhány ceruzával, ahelyett, hogy rendes háziasszony módjára a hétvégi porszívózást művelném otthon", akkor most azt mondom: köszönöm, hogy ott lehettem - hogy többé válhattam ezzel a tapasztalással.

 

Köszönet jár Lázár Ildikónak, - aki nem csak nagyszerű kineziológus, családállító terapeuta, kreativitás-fejlesztő tréner, hanem nagy betűs Ember,- hogy értő figyelemmel, és hatalmas szakmai tudással kísért minket a belső utazásunkon.

Vele egyébként rendszeresen találkozhatnak majd a gyömrőiek, hiszen az Egyesület oszlopos tagjaként hamarosan tart majd nekünk családállítást - és természetesen a mandalázást is meg fogjuk ismételni :)

 

Ha nem szeretnél lemaradni ezekről a programokról, IDE KATTINTVA tudsz feliratkozni a hírlevelünkre.

 

Ildikóról pedig IDE KATTINTVA tudhatsz meg többet.

 

Ha megosztanád ezt a bejegyzést, akkor egyszerűen kattints az             betűre.

 

 

 

Itt lent pedig az Egyesület facebook-közösségéhez tudsz csatlakozni.

gallery/nyil-200x300
gallery/nyil-200x300
gallery/nyil-200x300
Hírlevél